Burun Kanaması Nedir?
Sıcak yaz günlerinde sıkca rastlanılan bir durum olan burun kanaması, ihmal edilmemesi gereken bir sağlık sorunudur. Güneşin altında fazla kalmak burun kanaması riskini daha da artırmaktadır. Sıcak hava burundaki mukusları kurutur ve bu durum kılcal damarlarlarda zedelenmeye sebep olur. Ayrıca klimalarında kuruluğa sebep olmasıyla tansiyon artışı bu rahatsızlığa sebep olabilmektedir. Zaten burnumuzun içerisindeki damarlar dış ortamdan etkilenerek kolayca kanamaya sebep olabilmektedir. Burun kanamaları, çocuklardan yetişkinlere kadar yaş ve cinsiyet ayırmadan herkesde görülebilmektedir.
Burun Kanamasının Nedenleri Nelerdir?
Burun kanaması rahatsızlığı alerji, enfeksiyon veya sert bir şekilde sümkürme sonucu oluşabilmektedir. Çocuklarda burun karıştırma sonucunda da burun kanaması görülebilmektedir. Ayrıca yüksek tansiyon, karaciğer hastalıkları, aspirin veya benzeri ilaç kullanımı, kaza-darbe sonucu burun kırılmaları ve tümörler başlıca nedenlerindendir. Tekrarlayan burun kanamalarında, burun dışında idrar veya dışkıda da kan görülmesi sonucunda ve pıhtılaşma bozukluğu oluşturabilecek hastalığın bulunduğu durumlarda bir uzmana başvurmak gerekmektedir.
Burun Kanaması Tedavi Nasıldır?
Ön tampon yaparak veya küçük bir damar pıhtılaştırarak kanama durdurabilinir. Kanama tampon ile durduktan sonra merhem ve kremlerle yumuşatlır. Nemlendirilmesi için spreyler ve damlalar da kullanılabilmektedir. Ayrıca burun kanamalarında başı arkaya doğru yaslamamak gerekmektedir. Çünkü boğaza doğru kan akarsa boğulma ve öğürme riski oluşabilir. Eğer kanama devam ederse kulak burun boğaz uzmanına başvurulmalıdır. Endoskop yardımıyla kanamaya yol açan damarlar tedavi edilerek burun kanaması önlenebilir. Kanama durduktan sonra yeniden oluşabilecek kanamaları önlemek için başınızı göğsünüzden yukarda tutmaya çalışmalı, aspirin gibi kanı sulandıran ilaçlar almamalı ve kuvvetli bir sümkürme yapmamaya dikkat edilmelidir.