GEBELİK DÖNEMİNDE OLUŞABİLECEK PSİKOLOJİK DEĞİŞİMLER
Birçok kadın gebe iken yaşadığı bir takım psikolojik sorunlar aynı zamanda yüksek bir stresin oluşmasına neden olmaktadır. Bu değişimler kişiden kişiye değişim gösterse de bu dönemdeki psikolojik durum bazen tedavi gerektirebilecek seviyeye kadar ulaşabilmektedir.
Bazı kadınlarda bir çocuk beklemeleri mutluluk ve sevinç olabilir. Ama bazı kadınlarda da gebe kalmak korku ve endişe verici olabilmektedir. Bu korku ve endişe verici haller psikolojik sorunlar meydana getirebilmektedirler.
Psikolojik ve temel sorunlar nelerdir?
- Küçük yaşlarda evlendirilmiş ve küçük yaşta gebe kalmış olmak
- Gebe kaldıktan sonra eşini kaybetmesi, temel sorunlar oluşturmaktadır
- Maddi ve sosyal yetersizlik
- Doğacak olan bebeğin normal olup olmadığı kaygısı taşıması
- Doğumun ağrılı geçeceğini hissetmesi
Gibi durumlar gebenin ruhsal durumunu bozan faktörler arasında sıralanabilir.
Eğer annenin hamile olmadan önce geçirdiği bir takım psikolojik hastalık var ise, gebe kaldıktan sonra bu hastalıkların tekrar gözlenmemesi için daima izlenilmelidir.
Hamilelik aylarında, her ayın kendine göre psikolojik bir takım sorunları vardır. İlk aylarda gebe, psikolojik ve fizyolojik sorunlar yaşamaktadır. Bu dönemlerde meydana gelen yorgunluk, halsizlik, bulantı ve kusma gibi fizyolojik belirtiler meydana gelmektedir. Bu durumlara ek olarak ailenin durumu, gebenin iş durumu, aile ile ilişkisi gibi durumların hamileliğin yaratacağı beklenti ve stresler gebeliği psikolojik anlamda etkilemektedir.
Hamileliğin son dönemlerinde ise bebeğin sağlığı hakkında oluşacak düşündürücü haller ve oluşacak yaşam değişikliklerine uyum ön plana çıkmaktadır.