Gebelikte Su
Her canlı organizmanın yaşamını idame ettirebilmesi için gerekli olmakla birlikte özellikle gebelikte su tüketimi, bebeğin gelişimi ve annenin sağlığı açısından oldukça önemlidir. Normal bir hamilelik süreci içinde günde 8- 10 bardak su içmek gerekir. Sıcak havalarda ise bu sayı 10-12 bardak olmalıdır. Yine düzenli olarak egzersiz yapan gebeler için günde 10-12 bardak su tüketimi önerilmektedir. Anne adayını özellikle sıcak iklim koşullarında serin tutmakla birlikte cilt yüzeyinde meydana gelen gerilimi, çatlakları azaltır çok daha esnek ve sağlıklı bir cilt yapısı oluşturur.
Genel olarak bilinen yanlış bilgi ile fazla tüketiminin hamilelerde sıklıkla görülebilen el ve ayak şişliklerini ortaya çıkardığı düşüncesi tamamen yanlış bilinmektedir. Aksine düzenli biçimde yeteri kadar su alındığında hamilelik süreci boyunca anne adayında ortaya çıkması muhtemel rahatsızlıkların birçoğu çok daha sorunsuz ve hafif biçimde atlatılabilmektedir. Hamilelik döneminde yeteri kadar su içilmemesi sonucunda ortaya çıkabilecek en büyük risklerden biri de dehitrasyon durumudur ki dehitrasyon, erken doğum gibi istenmeyen durumlara neden olabilir.
Hamilelikte Az Su Tüketiminin Yaratacağı Sorunlar
Hamilelik dönemi içinde yeteri kadar su içilmediğinde ortaya çıkabilecek sorunların başlıcaları; vücudun susuz kalması nedeni ile rahim kasılmaları başlayarak erken doğuma sebep olabilir. Anne adayı idrar yolu enfeksiyonlarına maruz kalabilir ve bununla birlikte kabızlık ve hemoroit gibi rahatsızlıklar ortaya çıkabilir. Anne adayının yaşayabileceği mide yanması ve bulantı gibi sorunlar az su tüketiminde daha belirgin hale gelebilir. Az ya da yeteri kadar olmayan gebelikte su tüketimi nedeni ile vücuttun sıvı dengesi bozularak ödem ve şişlikler oluşabilir.