Güzel Konuşma Sanatı
Dilimizi doğru kullanmak belki de hayatta öncelikli olarak öğrenmemiz gereken tek şeydir. Peki neden dilimizi yanlış kullanıyoruz?
İnsan doğduğu andan itibaren bir kaydedici gibi çalışır ve çevreyi deney ve gözlem yoluyla keşfeder. Dilimizi doğru kullanmak son derece önemli bir gelişim aşamasıdır. Ailedeki yöresel etkiler, okul ve sosyal yaşamdaki farklı aksanlar kişinin dilinizin dejenere olmasına neden olur. En önemlisi çok kitap okumamak ve bunun sonucunda ortaya çıkan yanlış cümleler kurmaktır. Bol bol tekerleme okuyan ya da düzenli olarak kitap okuyan kişiler, dili doğru kullanmayı da öğrenecektir. Peki dilimizi doğru kullanmayı nasıl öğrenebiliriz? Doğru konuşma şeklini nasıl geliştirebiliriz?
Bol Bol Sesli Okuma Yapmak
Dilimizi doğru kullanmak için öncelikle gramer konusunda bilgi sahibi olmamız gerekir. Bunu sağlamak için de bol bol sesli okuma yapmak ve tekerlemeler ezberlemek çok işe yarayacaktır. Çocuğunuza bu dönemde ezberleteceğiniz tekerlemeler hem eğlenceli olacak hem de dili doğru kullanmak açısından yarar sağlayacaktır. Güzel konuşma sanatı ile izleyenleri etkileyin şeklinde sunumları yapılan diksiyon kurslarına da katılabilirsiniz. Ama kendiniz çalışmadığınız ve üzerine düşmediğiniz sürece hiçbir yöntem tam etki göstermeyecektir.
Doğru Vurgu ve Tonlama Yapmak
Dili kullanma konusunda bir diğer önemli husus yanlış basılan harfler, yanlış söylenen kelimeler ve yanlış anlamda kullanılan kelimeler konusunda bilgi sahibi olmaktır. Doğru bir telaffuzun sağlanması durumunda güzel konuşma sanatı konusunda başarılı sonuçlar almanız da mümkün olacaktır. Yalnız kelimesini yanlız olarak ya da herkes kelimesini herkez şeklinde kullanmak en sık yapılan hatalardır. Ancak eninde sonunda değil önünde sonundanın doğru olduğu ya da orjinal değil orijinal olduğunu bilmek bol pratik ve deneyimle öğrenilir. Bir insana “merhaba” derken bile etkileyici olabilmek için bol bol okumalı ve dilinizi geliştirecek egzersizler yapmalısınız.