Yaşam

Hiperaktif Çocukların Tedavisi ve Yardım Yolları

Hiperaktif Çocukların Tedavisi ve Yardım Yolları

Hiperaktivite; doğuştan oluşan veya sonrasında görüen bir çeşit nörolojik hastalıktır. Bu hastalık çocukların gelişimlerini normal çocuklara göre daha yavaş olmasını sağlar ve anlama güçlüğü, dikkatsizlik, aşırı hareketlilik, huzursuzluk, tedirginlik halleri içeren ve bu nedenle etraflarına uyum sağlayamayan  belirtiler gösteren bir hastalıktır.

Hiperaktivitenin tedavisi ve tedavi yöntemleri
1-  İlaç tedavisi
2-  Eğitsel tedavi

Günümüze kadar hiperaktivite ile ilgili tedavi konusunda biriken deneyimler: Tek başına ilaç tedavisi tek başına eğitsel tedaviden daha yararlı olduğunu göstermiştir. İlaç tedavisi + eğitsel tedavi tek başına ilaç tedavisinden de daha yararlı olduğu da deneyimlerden elde edilen verilerle ispatlanmıştır.. Bu durumda ideal tedavi yaklaşımının ilaç tedavisi – eğitsel tedavi olması gerekmektedir.  İlaç tedavisinin de sedatif ilaçların kullanarak beynin yavaş gelişen ön lobunun limbik sisteminin gelişmesini hızlandırmaktır. Uyarıcı ilaçların da paradoks etki göstermeleri ve dolayısıyla bu sendromun tedavisinde en etkili ilaç grubunu oluşturur.

Hiperaktivite için kullanılan sedatif  ilaçlar kesinlikle bağımlılık yapmaz ancak  baş ağrısı, uykusuzluk, iştah kaybı, depresyon gibi bir takım yan etkileri bulunmaktadır.Bu  İlaçlar hiperaktif çocuklar  için tek tedavi yöntemi olarak yeterli etkiyi gösteremedikleri bilindiğinden çocuğun davranışlarını kontrol etmesine yardımcı olduğu, öğretmenler danışmanlar ve ailenin diğer bireyleriyle yapılacak işbirliği ile uygulanacak tedaviler başarılı bir tedavi olacaktır. Hiperaktivite hastalığının  erken teşhis ve tedavisi bu çocuklar için oldukça iyi sonuçlar verebilmektedir, erken teşhis ve tedaviler sonucu  gelecekte önemli görevlerde yer almalarına olanak sağlanacaktır Bu nedenle erken teşhis çok çok önemli olmaktadır. Burada uzmana, aileye ve öğretmen hep birlikte hareket etmeli ve tedavinin destek kısmını oluşturmaları gerekir.

Hiperaktivite rahatsızlığı bulunan çocuklar hareket dengesi sağlayamadıklarından  hareketlerini denetleyemezler. Bu yüzden öğrenme problemleri oldukça çok fazladır. Fazla görsel uyarıcılar verilmesi çocuklarda  hareketi arttırdığı, farklı  karmaşık uyarıcılar ise hareketi azaltıp dikkatin yoğunlaşmasına neden olduğu gözlenmiştir.

Bu yöntemleri uygulayarak dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu rahatsızlığı olan çocuklara yardımcı olacağımız gibi tedavi süresinde onların tedavi olmalarına yardımcı olmuş oluruz.

 

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu