Jinekomasti Ameliyatı Neden Olur? Nasıl Yapılır?
Jinekomasti Ameliyatı Neden Olur? Nasıl Yapılır? Özellikle erkeklerin çok sık sorduğu soruların başında gelmektedir.
Jinekomasti Ameliyatı Neden Olur? Nasıl Yapılır? Merak edenler için bu yazıyı hazırladık. Jinekomasti, erkek meme dokusunun büyümesine neden olan bir durumdur. Genellikle erkekler için büyük bir utanç kaynağıdır. Jinekomasti ameliyatı olmak isteyen erkeklerin sayısı yıllar içinde artmaya devam ediyor.
Ergenlik döneminde hormonal dalgalanmalar erkek meme dokusunun büyümesine neden olabilir. Bazı durumlarda bu meme dokusu ergenlikten sonra küçülür, ancak çoğu durumda memeler büyümüş halde kalır. Asemptomatik jinekomastinin prevalansı çocuklarda %60-90, adolesanlarda %50-60 ve 50-69 yaş arası erkeklerde %70’e kadardır.
Jinekomasti Neden Olur?
Jinekomastinin yaygın nedenleri arasında ergenlik, aşırı kilo alımı, vücut geliştiricilerde anabolik steroid kullanımı ve esrar kullanımı yer alır. Bir dizi başka ilaç da erkek meme büyümesine neden olur.
Jinekomasti genellikle her iki memede de görülür ancak hastalarda asimetrik veya tek taraflı meme olabilir. Kendi kendine meme muayeneleri genellikle meme kanseri kadar sert olmayan ve meme başı-areolar kompleksin altında merkezi olarak yerleşmiş, elle hissedilen, hassas, sıkı, hareketli, disk benzeri bir doku yığını gösterir.
Hastalar jinekomasti şikayeti ile geldiklerinde genellikle memelerinde yağ fazlalığı olan veya olmayan memelerinde kitlelerden şikayet ederler. Meme dokularını çıkarmak için yapılan ameliyatlar genellikle fazla yağın liposuction, meme başı-areolar kompleksin kenarındaki bir kesi ile fazla glandüler meme dokusunun cerrahi olarak çıkarılması ve/veya cilt eksizyonu (çok büyük erkek memelerinde) içerir.
Ameliyat Süreci ve Sonrası
Cerrahların çoğu ameliyatı genel anestezi altında gerçekleştirir, ancak oral sedasyon ve lokal anestezi altında yapılmaya da uygun bir işlemdir. Çoğu cerrah, sıvı toplama olasılığını azaltmak için ameliyattan sonra dren kullanır. Ağrıyı kontrol altına almak, şişliği azaltmak ve morlukları kontrol altına almak için kompresyon yelekleri ve buzlanma da yaygındır.
Sadece büyümüş erkek göğüslerini düzeltmek için liposuctiona ihtiyaç duyan hastalarda egzersize ve işe dönüş genellikle bir haftadan kısa sürer. Fazla meme dokusunun cerrahi olarak çıkarılması gereken hastalarda, rutin aktiviteleri tolere edecek kadar iyileşmesi iki ila dört hafta sürebilir. Jinekomasti ameliyatı sonrası hastalar 7-10 gün sonra işlerine dönebilmektedirler. Ameliyattan kaynaklanan komplikasyonlar olmadan 2 haftada kardiyo ve 4 haftada halter için spor salonuna geri dönebilirler.