Diyet

Ketojenik Diyet Nedir ve Türleri Nelerdir?

Ketojenik Diyet Nedir ve Türleri Nelerdir? Ketojenik diyet, sağlıklı ve kalıcı kilo vermek isteyenlerin uyguladığı diyet türlerinden birisidir. Son dönemlerde oldukça popüler olan bu diyet, çok sayıda insanın kilo vermesini sağlamıştır.

Ketojenik Diyet Nedir ve Türleri Nelerdir? Farklı çeşitleri bulunan ketojenik diyet nedir, nasıl yapılır ve çeşitleri nelerdir sorularına bu yazımızda cevap vereceğiz. Sizler de bu diyet türünü merak ediyorsanız yazımızın devamına göz atabilirsiniz.

Ketojenik Diyet Türleri

Vücudun hareket etmesi için enerji gerekir. Enerji için vücutta bulunan glikoz yani şeker kullanılmaktadır. Ketojenik diyet ile vücut enerji elde etmek için şeker yerine yağ tüketir pozisyona gelmektedir. Böylece vücutta fazla olan yağ yakılarak kilo vermek sağlanmaktadır. Vücudun enerji üretmek için şeker yerine yağ kullanmasına ketozis denilmektedir. Diyetin adı da bu terimden gelmektedir.

Ketojenik diyet menüsü hazırlanırken mutlaka kişiye göre hazırlanması gereklidir. Menüden önce kişinin üç günlük beslenme düzeni gözden geçirilir. Bu beslenme düzeninde kişinin aldığı besinler ve damak tadına göre sevdiği besinler ile diyet listesi hazırlanır. Bu özelliğinden dolayı ketojenik diyete uymak diğer diyetlere göre biraz daha kolaydır.

Ketojenik diyet kendi arasında gruplara ayrılmaktadır. Alınmak istenen sonuca göre diyetin türü tercih edilmektedir.

  • Klasik ketojenik diyet: Bu diyet türünde karbonhidrat alımı tamamen kısıtlanır. Vücuda daha fazla yağ girmesi sağlanır. Böylece beden ketozis durumuna gelip enerji için şeker yerine yağ tüketimine başlayacaktır. Kilo vermek için uygulanan ketojenik diyetler bu türlerdir.
  • Yüksek proteinli ketojenik diyet: Bu diyet türünde yüksek protein içerikli beslenme uygulanmaktadır. Vücut geliştirip kas yapmak isteyen sporcular ve kilo vermek için uygundur.
  • Düşük glisemik indeksli ketojenik diyet: Glisemik indeksi düşük olan besinler ile uygulanan bir diyet türüdür. Bu diyette karbonhidratlar kana yavaş geçtiğinden kan şekeri de yavaş yavaş yükselir. Kan şekerinin yavaş yükselmesi vücudun enerji kaynağı olarak yağları kullanmasına neden olur. Bu da yağların vücuttan atılması anlamına gelmektedir. Ancak bu diyette vücut daha yavaş ketozis olur. Bunun sonucunda daha yavaş kilo verme sağlanır.-
  • Orta zincirli yağ asitleri ile ketojenik diyet: Bu diyette hindistan cevizi yağı, süt yağı, hurma çekirdeği yağı gibi orta zincirli yağ asitleri kullanılmaktadır.

Genel olarak ketojenik diyet türleri bu şekildedir. Bu diyet çeşitlerinden birisini uygulamadan önce mutlaka uzmana danışıp kontrollü şekilde uygulanması gerekmektedir.

 

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu