Sağlık

Menopoz Belirtileri

Kadının hayatının en kritik aşamaları arasında yer alan menopoz, kadın üreme organında yumurtlama faaliyetinin tamamen durması ve bunun sonucunda da adet kanamalarının kesilmesidir.


Menopoz hangi belirtilerle gelir?  Menopoz belirtileri nelerdir?


Adet düzensizlikleri
Menopoz,  çoğu zaman adet düzensizlikleriyle ilk sinyallerini vermeye başlamaktadır. Menopoz evresinin tamamlanmasından önce en az 1-2 yıl mncesinden adet kanamalarında düzensizlik görülmeye başlar. Premenopozal evre olarak adlandırılan bu zaman diliminde adet kanamaları uzun aralarla ya da 15 günlük kısa aralarla gerçekleşebilmektedir. Menopoz döneminde adet kanı her zamankinden daha yoğun ya da az gelebildiği gibi, adet kanamalarının sürdüğü  gün sayısında belirgin değişiklik olabilmektedir.

Ateş basmaları ve terleme
Menopozun en sık belirtilerinden birisi de ateş basmaları ile terlemelerdir. Bu belirtiler, adet düzensizliğini içeren premenepozal döneme eşlik edebilmektedir.  Sıcak basmaları tüm bedene yayılabilir ve titreme hissi yaratabilir. Ayrıca geceleri ter içinde uyanma, menopoz öncesinde sıkça görülen bir durumdur. Sıcak basmaları menopoz dönemini izleyen süreçte birkaç yıl devam edebilmektedir.

 

Cinsel organlarda meydana gelen değişiklikler
Vajinal kuruluk, menopoz öncesinin en tipik özellikleri arasında yer almaktadır. Bunun yanında vajinal bölgede dudaklarda küçülme ve kıllanma oranında azalma da menopoz belirtisi olabilmektedir. Cinsel organların yanısıra memelerde de menopoz döneminde kimi değişiklikler, sıklıkla küçülme ya da sarkmalar görülebilir.


Menopozun psikolojik belirtileri
Menopoz, her ne kadar fiziksel bir döngü olsa da kadının psikolojik dünyasını alt üst eden kritik bir dönemdir. Menopozun psikolojik belirtileri; sinirlilik hali, depresyon durumları, uykusuzluk problemi, çevreye karşı artan duyarlılıkla beraber sık sık ağlama, kırılganlık hissi tarzında kendini gösterebilmektedir. Kadın menopoz döneminde aşırı alıngan davranabilir. Aynı zamanda eşi tarafından reddedileceği yönünde korkulara paralel olarak psikolojik gerilim yaşayabilir. Anksiyete geliştirerek yersiz endişelere kapılabilir.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu