Sağlık

Rahim Ağzı Yarası Belirtileri, Teşhis ve Tedavi Yolları

 

Rahim Ağzı Yarası Belirtileri, Teşhis ve Tedavi Yolları
     Rahim ağzındaki doku iltihaplanmasına rahim ağzı yarası denilmektedir.
Kadınların  % de 95 yaşamının belli  dönemlerinde rahim ağzı yarası tedavisi görmektedir.
Rahim ağzı yarası belirtileri
 En fazla görülen belirti, adet kanaması bitiminde sonra vajinal akıntı oluşumudur. Kasıklarda ağrı hissedilmesi, adet dışı  kanama, vajinada kaşıntı ile birlikte yanma, birliktelik esnasında ağrı hissedilmesi, kanama meydana gelmesi, bel ağrısı, idrarda  yanma gibi belirtilere rastlanmıştır..
     Rahim ağzında bulunan yara  kötü kokulu  ve iltihaplı bir akıntıyla birlikte seyreder, ancak yara yeni oluşuyorsa akıntı kokusuz olabilir. Özelikle bebek isteyen bayanlar mutlaka tedavi görmelidir, çünkü rahim ağzında oluşmuş olan yara spermin geçişini engelleyerek hamile kalmayı zora sokar. Bu  sebeple kısırlık bile oluşabilir. Bir şekilde hamile kalan annelerde düşük veya erken doğum görülmektedir. Rahim ağzı yaralarında önce rahatsızlığa sebep olan şey bulunmalıdır, çünkü rahim ağzındaki akıntının nedeni bir enfeksiyon olabilir, buda ağır antibiyotik tedavisi gerektirir.
 Rahim ağzında görülen yaraların tedavisi
     Rahim ağzında görülen yaralarda ilaçla netice alınamıyor, rahatsızlık  ilerliyorsa, dondurma veya yakma tedavisi de denilen  tedavilerle rahim ağzındaki hastalıklı doku ortadan kaldırılmaya çalışılır.
Yakma( koterizasyon) tedavisi şu şekildedir, bünyesinde elektrik akımı mevcut olan, ince çubuk şeklinde bir aletle rahim ağzındaki hastalıklı bölgeye ısı verilerek yok etme işlemidir.
Dondurma ( kriyoterapi)  tedavisinde ise, azot gazı ile 180 dereceye yakın bir soğukluk oluşturulur, ardından yaralı kısım bu soğukla dondurulur. Her iki tedavi şeklinde de hekimin uzmanlığı şarttır,aksi durumlarda rahimde kalıcı tahribatlar oluşabilir.
Rahim ağzı yarasından nasıl korunmalı?
  • Rahim ağzı yaraları önemsenmeyerek tedavi edilmemesi halinde çok ciddi sorunlar çıkabilir.
  • Günübirlik ilişkiler yaşayan biri iseniz mutlaka prezervatif kullanın
  • Vajinal bölgede akıntı mevcutsa doktorunuzla görüşün
  • Temizlik sırasında rahim içini su ve sabunla temas ettirmeyin, bu durum vajinanın normal dengesini bozar mikroplara açık hale getirir.
  • İç çamaşırınızın  nemli kalmamasına özen gösterin.
  • Vajinaya parfüm, kokulu jeller, pudralar, kısaca kimyasal bileşenli maddeler kullanmayın,
  • Yılda bir kez uzman kontrolünden geçin
  • Tuvalet temizliği sırasında anüs’teki pisliği asla öne doğru getirmeyin, jinekologların önerdiği şekilde önden arkaya doğru tuvalet temizliği yapın.
Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu