Sigaranın Sağlığa Zararları Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Sigaranın Sağlığa Zararları Hakkında Bilinmesi Gerekenler! Sigara, neredeyse vücudun tüm organlarına zarar verebilen bir yapıdadır. İçilen tek bir dal sigara bile, yaşamdan on bir dakikayı çalmaktadır.
Sigaranın Sağlığa Zararları Hakkında Bilinmesi Gerekenler! Tüm bunlar, solunan zehirli duman ile beraber, havaya karışmasının engellemesi, insanın kendi elindedir. Zira içinde dört binden daha fazla kimyasal madde bulunmaktadır.
Kimyasalların Sağlığa Dokunması
Tütün, sigaranın hammaddesidir. Tütünün içerisinde ise sayılamayacak derecede insan sağlığına zararlı kimyasal maddeler bulunmaktadır. Yapılan istatistiklere göre, dünya genelinde sigara kullanımına bağlı olarak, her altı saniyede bir insan yaşamını kaybetmektedir. Ayrıca sigara, kanser hastalığını tetiklemektedir. Sigara kullanımı ile insanlarda;
- Kanser çeşitleri,
- Akciğer hastalıkları,
- Tümör,
- Kalp yetmezliği,
- Damar tıkanıklığı,
- Mide rahatsızlıkları,
- Diyabet,
- Üreme,
Hormonal sistem bozukluğu gibi hayatın kalitesini önemli miktarda düşüren hatta ölüm ile sonuçlanan durumlara ulaşan hastalıklara da sebep olmaktadır. Ülkemizde ise her sene yüz bin insanın üstünde kişi, tütün yahut da tütün ürünlerini kullanmaktan dolayı, çok erken yaşlarda yaşamını yitirmektedirler. Yapılan çalışmalar ve uzmanların görüşüne göre, tütün ve sigaranın kullanımının bu şekilde devam etmesi sürdüğü müddetçe, 2030 senesi gelince sekiz milyon kişinin ölmesi, tütün ya da mamullerinin kullanımı nedeni ile gerçekleşecektir.
Artan Riske Azalan Günler
Tütün ve sigara gibi ürünlerin kullanımı ile insanlar, akciğer kanserine yakalanma riskini yirmi iki kat arttırmaktadırlar. Bronşit olma olasılığını on kat, kalp hastalığı için ise bu oranı üç kat yükseltmektedir. Rahim ağzı kanseri ile prostat kanseri riskinin sigara içmeyenlere oranla içenlerde, kat fazla olduğu görülmektedir. Bu arada sigara içen kişi, yalnızca kendi hayatını tehlikeye atmamaktadır. Sevdiklerinin de, yaşamlarını riske atmaktadır. Sevdiği insanları kendisiyle beraber tehlikelere sürüklemektedir.
Sigara içmeyi bırakan insanlarda, sağlık açısından birçok değişiklikler de gözlemlenmektedir. İnsan vücudunda çok fazla olumlu değişim yaşanmaktadır. Sigarayı bırakan kişinin yirmi dakika sonrasında kalp atış hızı düşmektedir. Aradan daha henüz on iki saat geçmesine rağmen kandaki Karbon monoksit CO seviyesi normale dönmektedir. Ayrıca üç aya kadar da akciğer fonksiyonlarında düzelme görülmektedir. Hem öksürme hem de nefes darlığı azalırken, koroner kalp rahatsızlığı riski de normale dönmeye başlamaktadır.