Su ve Hayat
Oksijenden sonra en önemli yaşam kaynağımız olan su, insanoğlu ve tüm canlılar için bir yaşam kaynağıdır. Yaşamın devamı için vazgeçilmezimiz olan suyun, insan sağlığı üzerinde de bir çok faydası bulunmaktadır.
Suyun İnsan Sağlığına Ne Gibi Faydaları Vardır?
- Yemek yemeden onlarca gün hayatta kalan insanoğlu susuz en fazla 2-3 gün yaşayabilmektedir.
- Vücut sıcaklığımızın dengelenmesinde önemli bir rol oynar.
- Beyin fonksiyonlarının düzenli çalışabilmesi içinde suya ihtiyacı vardır.
- Vücudumuzda biriken toksinlerin, vücuttan atımında önemli etkendir.
- İç organlarımızı dışarıdan gelen darbelere karşı korur.
- Sindirime yardımcı olur.
- Aldığımız besin ve oksijeni hücrelere taşır.
- Metabolizmal faaliyetlerin düzenli çalışmasında önemlidir. gibi bir çok faydasını sayabiliriz.
Suyun insan vücudundaki oranı, yaş ve cinsiyet faktörüne bağlı olaraktan değişiklik göstermektedir. Yeni doğan bir bebekte vücut su oranı, ağırlığının %75’i kadardır. Bahse konu bu oran yaş ilerledikçe düşmektedir. Vücudumuzda, günlük doğal aktivitelerimiz sırasında su kayıpları yaşanmaktadır. Kayıp olan bu suların telafisi adına, günlük olarak ortalama 2-2,5 litre su tüketimi yapılmalıdır. Vücudumuzdaki su kayıpları önlenmezse ciddi hastalıklara neden olabilmektedir.
Vücutta Su Kaybı Yaşadığımı Nasıl Anlayabilirim?
Alınan sıvı miktarından daha fazla sıvı kaybedilmesine dehidratasyon denilmektedir. Nedenleri arasında; ishal, kusma, aşırı terleme gibi sebepler yer almaktadır. Hafif ve orta dereceli su kayıplarının belirtilerini aşağıdaki gibi sıralayabiliriz.
- Ağızda kuruluk ve yapışkanlık hissetme
- Yorgunluk hissi ve uyku problemi
- Baş dönmesi ve baş ağrısı
- Sersemlik hissi gibi dehitratasyon sorunları kaybedilen sıvı miktarının alınması ile tedavi edilebilir ancak, aşırı sıvı kayıplarında acil tıbbi müdahale gerekebilmektedir.
Su, hayatımızın en önemli parçasıdır. Onu; israf etmemeli, kirletmemeli ve korumalıyız. Çünkü kullanılan suyun geri dönüşümü olmamakta ve su kaynaklarımız her geçen gün azalmaktadır.